Vaalserberg

Als je naar Vaals gaat, kom je natuurlijk niet onder het drielandenpunt uit. Na eerst wat lekker lui uitgeslapen te hebben, slingeren we dus de Vaalserberg op. Met zijn 322.7 meter boven NAP het hoogste punt van het Nederlandse vasteland.

Ooit was het een vierlandenpunt, maar nadat dwergstaatje Moresnet door België was ingelijfd, bleven er nog maar drie over. En natuurlijk moeten de kindereVaalsen op het daadwerkelijke grenspunt met hun handen en voeten, als speelden ze twister, proberen in alledrie de landen tegelijk te zijn.

Er volgen spannende verhalen over de periode van de bokkenrijders (inbrekers en rovers, waarop later een soort heksenjacht ontstond, waar bij velen bekentenissen door marteling werden afgedwongen) en verhalen over de smokkelaars die hier gouden tijden beleefden (ook wel grensülle - grensuilen - genoemd). Daarna gaan we aan de Belgische kant de Koning Boudewijntoren op, met prachtig uitzicht over de drie landen.

Er is een labyrint, wat speeltoestellen en wat horeca, maar zeker in dit winterse weer is het weinig bruisend, dus besluiten we te gaan eten in “de enige berghut van Nederland” ‘t Hijgend Hert.