Lieke en Richard Lamb verzorgen wekelijks bij BNR Nieuwsradio hun Trendsverwachting. Mede naar aanleiding van hun bezoek aan Thüringen was èèn van hun TrendsVerwachtingen gewijd aan de kersttrends en kerstmarkten.

 

Winterlichen Weihnachtsmärkte

In Thüringen zie je ze elk jaar vanaf november enthousiast verschijnen in het straatbeeld: De Kerstmarkten. In Nederland wordt het fenomeen ook steeds populairder, maar bereiken ze nog lang niet dezelfde omvang en intensiteit als in het oosten van Duitsland. Daar lijken hele dorpen omgetoverd in een sprookjesachtig surrealistisch kerstdecor.

Erfurt
’s Morgens stappen we vanaf een grauw, gehaast en verregend Hollands station op de trein om aan het einde van de middag uit te stappen in een winterse wereld vol lichtjes, kerstmuziek, glühwein en dennegroen. Een immense kerstboom in de hal van het station van Erfurt heet ons welkom. Erfurt werd uiteindelijk hoofdstad van Thüringen dat in 1920 uit verschillende vorstendommen ontstond.


Via het pittoreske centrum van de stad bereiken we ons knusse pension. Voor het avondeten besluiten we eerst even de Kerstmarkt op de Domplatz te bezoeken. Door het grote reuzenrad is het niet te missen. En ook de Kathedraal is prachtig, bijna magisch uitgelicht en torent wonderschoon boven het plein uit als waande je je in een andere tijd. Tot vlak voor kerst zal de kerstmarkt hier blijven staan.


Eisenach, Wartburg
Aan de rand van Eisenach ligt kasteel Wartburg. Vanaf de parkeerplaats loop je zelf het laatste stuk de heuvel op om de toegangspoort te bereiken. Door de kasteelomgeving waan je je even terug in de middeleeuwen en ook de kerstmarkt die zich vanaf de binnenplaats van het kasteel, tot binnen in de vertrekken en zelfs tot op de plateaus buiten de muren uitstrekt, ademt die sfeer uit. Oude ambachten worden hier nieuw leven in geblazen.


Een kraampje waar manden worden gevlochten, een stalletje waar je zelf tin kan gieten en een keldergewelf vol met geconfituurd fruit en vruchten rijkelijk in de chocola gegoten. De hele ambiance straalt iets ridderlijks uit, versterkt door het toneel op de binnenplaats van hofdames minstrelen en acrobaten. Tijdens het wachten op een houten kersttableau dat op maat gemaakt wordt met namen erin verwerkt, doen we ons tegoed aan Bratwurst en Kirschbier.

Een tijd sta ik gebiologeerd te kijken naar het kunstig glasblazen. Helaas is het te kwetsbaar om de prachtige kerstboomdecoraties mee naar huis te nemen.Weimar
Weimar is de stad met misschien wel de meeste historische lading van de drie bezochte steden. Na de eerste wereldoorlog kreeg Duitsland hier zijn eerste echte grondwet en bovendien de naam Weimarrepubliek. Maar al in geschriften uit 899 komt de naam van de stad voor, die trouwens in 1410 echte stadsrechten krijgt. 3 steden "claimen" hier Bach. Zijn familie kwam uit Erfurt. Hij werd geboren in Eisenach (waar zijn huis te bezoeken is) en woonde in Weimar waar in de kerk ook al zijn kinderen werden gedoopt.

Maar belangrijker nog dan Bach is in Weimar Goethe die in de jaren rond 1800 in de stad leeft en zijn sporen er heeft nagelaten. Zoals heel tastbaar de Ginkgo Biloba boom die hij plante en waar hij een –later zo beroemd geworden – gedicht over schreef. Maar ook zijn huis is te bezichtigen met nog authentieke vertrekken en ook zijn koets. En in ons hotel ‘Am Frauenplan’ dat pal tegenover het Goethehuis ligt, slapen we logischerwijs ook in de Goethe kamer.
Op de terugweg in de trein beeld ik me in het geluid van de koetswielen nog te horen in de cadans van het spoor. En met samengeknepen ogen verander ik de seinpaal in een oplichtende kerstboom. Op het winderige Amsterdam CS is de droom definitief voorbij. Maar de herinnering blijft. Evenals de foto’s en de Lebkuchen harten die inmiddels mijn eigen kerstboom sieren.