Eisenach

Aan de rand van Eisenach ligt kasteel Wartburg. Vanaf de parkeerplaats loop je zelf het laatste stuk de heuvel op om de toegangspoort te bereiken. Door de kasteelomgeving waan je je even terug in de middeleeuwen en ook de kerstmarkt die zich vanaf de binnenplaats van het kasteel, tot binnen in de vertrekken en zelfs tot op de plateaus buiten de muren uitstrekt, ademt die sfeer uit. Oude ambachten worden hier nieuw leven in geblazen.

Een kraampje waar manden worden gevlochten, een stalletje waar je zelf tin kan gieten en een keldergewelf vol met geconfituurd fruit en vruchten rijkelijk in de chocola gegoten. De hele ambiance straalt iets ridderlijks uit, versterkt door het toneel op de binnenplaats van hofdames minstrelen en acrobaten. Tijdens het wachten op een houten kersttableau dat op maat gemaakt wordt met namen erin verwerkt, doen we ons tegoed aan Bratwurst en Kirschbier. Een tijd sta ik gebiologeerd te kijken naar het kunstig glasblazen. Helaas is het te kwetsbaar om de prachtige kerstboomdecoraties mee naar huis te nemen.

Op zijn mooist is kasteel Wartburg daar boven op die berg, wanneer je de zon boven de aan de voet van de berg gelegen stad, onder ziet gaan. Als de hele heuvelrug in vuur en vlam wordt gezet. Als je op de kantelen van de dikke kasteelmuur over het uitgestrekte gebied uitkijkt en je je zonder moeite kunt inbeelden hoe hier kasteelheren en jonkvrouwen met hun eigen gedachten hebben staan kijken vanaf de burcht naar de wereld daarbuiten.

Beneden in het centrum van Eisenach zelf is de kerstmarkt op het dorpsplein tot laat nog open. En hier zijn het weer de modernere kraampjes die de boventoon voeren. Omringd door gevels waarbij moderne bouw moeiteloos afgewisseld wordt met klassiek en pittoresk, laat ik me verleiden tot het kopen van een - te groot en breekbaar voor de koffer- koekhuisje en kijk rond bij de sieraden, handtasjes en shawls.

De maan verlicht de kerktoren en ondanks het late uur is het nog aangenaam verpozen met een drankje, een hapje en veel gezellige gesprekken.