Orsa Björn Bearpark

s Werelds grootste berenpark dat echter nog meer in huis heeft dan enkel beren.
Vlak achter de entree bevindt zich een prachtige expositieruimte waar imposant opgezette beren je gelijk weer doen realiseren wat een majestueuze dieren het toch zijn. En wat een verschil in maat de soorten hebben. De route door het park zelf, groots tegen een berg aan ingericht, begint met het wolvenverblijf. Een mooi groot stuk leefgebied, maar door de opzet van de paden toch met een grote spotkans. Wij hebben zo blijkt ook later,  onze geluksdag want we zien praktisch de complete roedel in volle bedrijvigheid en levendigheid. Tip: bekijk ook de video's onderaan deze pagina.

Ook de lynxen laten zich spontaan aan ons zien. Al is het door het hek heen helaas wel moeilijk fotograferen. Na een uitleg van parkranger Anette Olsson over het binnenverblijf van de beren waar ze onder cameratoezicht slapend overwinteren en waar ook de jongen worden geboren, komen we bij de ijsberen.

Een beer is niet automatisch na de bevruchting zwanger, 
pas als het vrouwtje genoeg vet heeft zal de vrucht zich echt nestelen.

Het ijsberenverblijf is het grootste verblijf voor ijsberen ter wereld en toch is ook hier de mogelijkheid de dieren van alle kanten goed te bekijken goed uitgewerkt. Van achter het glas kan je vanuit de ijsberenexpositieruimte de beesten in close up een bad in het meer zien nemen (en wat een geluk hebben we ook hier weer). Loop je de heuvel op dan kan je vanaf de berg het complete leefgebied mooi overzien.

Bij het ijsberen verblijf staat een grote sneeuwmachine die de dieren al vroeg in het winterseizoen trakteert op een mooie witte laag sneeuw. De ijsberen zien het als een verwennerij om onder de sneeuwstraal te gaan staan en een sneeuwdouche te nemen.

Tijdens de verdere klim de berg op komen we langs de luipaarden en sneeuwluipaarden. Helemaal bovenaan de berg bevindt zich naast het gloednieuwe bezoekerscentrum het zeer riante rijk der tijgers. Bovenop de schuine helling ligt één van de tijgers als een ware keizer uit te kijken over ‘zijn’ berg, terwijl wij de andere dieren vanaf de hoge boardwalk om een tak zien vechten. 
Verderop ontmoeten we een klein weesbeertje dat in de bossen rondom het park is gevonden. Na een paar dagen wachten en kijken of moederbeer nog terug kwam is hij tenslotte hier in het park opgevangen. Een bedrijvig beestje met een zeer hoog knuffelgehalte waar je je ogen met moeite van losrukt. In de verblijven ernaast van de volwassen bruine beren kan je zien hoe groot zo’n schattig dier kan worden. Naast de 15 bruine beren die het park momenteel rijk is, zien we ook nog de 2 veel grotere Kamtchatka beren.
Tijdens de maaltijd in het restaurant van het Grönklitt park kijken we nog eens rustig alle foto’s door. Er zitten mooie plaatjes tussen.

Orsa Björnpark
www.orsabjornpark.se