Dalahäst, Dalarna-paardjes

De zon is nog maar net op maar wij hebben er al rit op zitten door de prachtige Dalarna regio, want we worden op tijd verwacht bij de fabriek waar ze de beroemde zweedse Dalahäst paarden maken. Fabriek is overigens een groot woord als ik het gebouw bekijk waar wij door een enthousiaste dame doorheen geleid worden. Zij is de dochter van één van de oprichters,zo begrijp ik uit haar verhaal, en samen met haar neef laat zij dit familiebedrijf nu draaien. We zien de werkplaats waar de contouren van de paardjes op blokken hout worden gestempeld voor ze machinaal grof worden uitgesneden.
Tip: bekijk ook de video onderaan deze pagina.
 

Net als ik denk dat dit wel heel snel en makkelijk produceren is krijg ik uitleg over het proces om de goede houtblokken te verkrijgen en het handsnijwerk door de mannen uit het dorp dat, na de machinale grove uitzage, er nog bij komt kijken. Een zak vol ophalen en ze thuis secuur uitsnijden is een mooie bijverdienste. Daarna lopen we via gangen, vol met rekken basis-paardjes, naar de verfkamers, waar de paarden een bad krijgen en gecontroleerd worden op eventuele oneffenheden en naar de ruimte waar de gekleurde en gelakte paardjes uit staan te lekken om vervolgens weken te drogen. Gebiologeerd staar ik daarna in de zaal waar ze beschilderd worden naar de handen van een vrouw die met een ongekende routine en snelheid maar tevens precisie de paardjes voorziet van de bloemige motieven. Het uitsnijden is een echte heren aangelegenheid, het beschilderen wordt door de vrouwen gedaan. Zij mogen, in tegenstelling tot de mannen, hun initialen onderop het paardje zetten, al schijnt er één houtbewerker te zijn die standaard bij zijn paardjes onder een van de benen een klein kruisje kerft ter herkenning.
In het winkeltje dat aan de werkplaats vastzit ga ik me flink te buiten aan souvenirs, zoals mini paardjes als oorbellen voor mijn meiden. Het is verbazingwekkend wat je zoals kan bedenken in het kader van de Dalahäst. Van gordijnstof tot een Dalarna hobbelpaard. Prachtig beschilderd en even vind ik het jammer dat mijn kinderen de hobbelpaardleeftijd echt achter zich hebben gelaten.

 

 

Dit is het allerkleinste Dalarna paardje
ter wereld dat met de hand werd gemaakt.
En, zo wil het verhaal, alleen mensen met
extreem goede ogen of een bijzonder hoog
IQ kunnen zien dat het een hengst is…

 


Dalahäst Nils Olsson Hemslöjd ab 
www.nohemslojd.se