Carl Larsson Gården in Sundborn, Falun

Omgeven door een idyllisch landschap ligt de woning van de Zweedse kunstenaar Carl Larsson. Lilla Hyttnäs heet het huis waar hij met zijn vrouw Karin en hun kinderen woonde en werkte. En het huis straalt de sfeer van Carls zijn tekeningen uit. Alsof je een schilderij van hem binnen loopt. Hier creëerde de schilder na moeilijke jaren waarin zijn eerste vrouw en kinderen uit het eerste huwelijk overleden, een eigen aquarel wereld. Als schilder had hij grote impact op het zelfbeeld van Zweden en het beeld van schoonheid en kunst. In de beroemde Zweedse design stijl zijn veel invloeden van hem terug te vinden. Tip: 

Maar ook als mindere kunstkenner is een bezoek aan het huis en de tuin de moeite waard. In tegenstelling tot de klassieke inrichtingen die in zijn tijd gebruikelijk waren, had hij kleurrijke meubels in de kamer staan en liet hij, ook tegen de gewoontes van zijn tijd in, de kinderen aan tafel mee eten ook als er gasten waren.

Zijn vrouw Karen en zijn kinderen zijn ook in zijn werk terug te zien, vaak in huiselijke tafereeltjes met een rommelige alledaagse maar eerlijke setting. En die warme oprechte sfeer is nog goed invoelbaar als je rondloopt in Lilla Hyttnäs.

Carl Larsson – Gården
www.clg.se/start.aspx